INNOWACJA PEDAGOGICZNA " Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków"

Drugi rok innowacji

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-

 


AUSTRALIA

Czy to prawda, że istnieją takie miejsca na ziemi, gdzie mamy noszą swoje dzieci w torbach, a w koronach drzew baraszkują żywe misie puchate przytulanki? Prawda!

Podczas ostatniego spotkania w ramach innowacji kulinarnej, udaliśmy się w fascynującą podróż, na największą wyspę na świecie- AUSTRALIĘ.

Dzieci bardzo szybko odnalazły na mapie poszukiwany kontynent.
Wysłuchały ciekawostek na temat życia kangurów, misiów koala, dziobaków, wombatów, emu i innych zwierząt żyjących na kontynencie australijskim.  Słuchały dźwięków didgeridoo - najstarszego instrumentu świata.

Poznały życie i zwyczaje rdzennych mieszkańców Australii- ABORYGENÓW oraz dowiedziały się, jak kiedyś wyglądały rysunki malowane na skałach.

Dużo radości sprawiła im zabawa ruchowa „Skaczemy jak kangury” i malowane na buzi aborygeńskie kropkowe wzorki.

Niespodzianką przygotowaną przez prowadzącą, był australijski deser Tort Pavlova.
Bardzo wszystkim smakował.

To były nasze ostatnie zajęcia w ramach innowacji „Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”.
Pożegnaliśmy się wręczeniem pamiątkowych dyplomów i wspólną fotografią.
Do podróży kulinarnych i ich najciekawszych smaków, na pewno niejeden raz wrócimy!

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
PERU

Czy możliwa jest podróż do Peru? Okazuje się, ze tak!

Jest  to niewątpliwie jedno z najpiękniejszych miejsc na naszym globie.

Kolorowe zdjęcia pokazujące kulturę i przyrodę Peru- krainy Indian Inka, niegdyś bardzo rozwiniętej cywilizacji wywarły ogromne wrażenie.
Przepiękne krajobrazy, szczególnie Gór Tęczowych, Machu Picchu, egzotyczne zwierzęta- lamy, alpaki, znane dzieciom świnki morskie i ludzie w bajecznie kolorowych strojach: poncho, kapelusze i spódnice- budziły ogromne zaciekawienie.
Dzieci zadawały wiele pytań, z zainteresowaniem oglądały różnego kształtu i koloru ziemniaki. Z niedowierzaniem słuchały na temat ilości odmian rosnących w Peru: czy to możliwe, żeby rosło dwa i pół tysiąca zarejestrowanych odmian ziemniaka? I co to jest to złoto Peru?- kukurydza?... Pomidory są z Peru?- warto zapamiętać…

Ziemniak był też królem dania dnia- zapiekanka z ziemniaka, z szynką i żółtym serem. Mniam… co za zapach… smak…

A dopełnieniem były kolorowe papugi, pieczołowicie wycinane i ozdabiane pisakami.
Efekt zarówno kulinarny, jak i plastyczny przerósł oczekiwania.

Wszystkim bardzo się podobało i z żalem pożegnaliśmy Peru, przy dźwiękach fletni Pana.


Adiós Peru !

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
JAPONIA


Japonia jest  niezwykle barwnym i malowniczym krajem- odległą, tajemniczą, krainą, na wspomnienie której przychodzą na myśl kwitnące drzewa wiśni, sushi, gejsze w barwnych strojach, samurajowie, manga, czy maneka neki.
Oto krótka charakterystyka kraju kwietniowej podróży, do kraju kwitnącej wiśni- Japonii.
Do podróży zaprosił  je list od koleżanki z Japonii- Aliko.
Zachęcone opowiadaniem o święcie Hanami, tworzyły własne obrazy  Suibokuga  w postaci kwitnącej wiśni, stemplując farbą na papierowym obrusie.

W specjalnie na tę okazję przygotowanej scenerii, przy dźwiękach japońskiej muzyki, obejrzały teatrzyk Kamishibai,  dowiedziały się o zwyczajach panujących w japońskich domach, o tym, jak wygląda dzień japońskiego dziecka, jakie są zwyczaje, zabawy oraz jak dzieci spędzają swój wolny czas.

Potem próbowały posługiwać się pałeczkami. Okazało się, że to jest lekcja wytrwałości i cierpliwości,  podobnie jak sztuka składania papieru- origami.

Przedszkolakom została przybliżona kultura, historia, położenie geograficzne Japonii, kulinaria, w tym sztuka tworzenia kulinarnych cudeniek- bento.

Z pomocą rodziców przygotowały własne kanapki na wzór onigiri, bento, w bento box.


さようなら Sayōnara

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
ARGENTYNA

 

Argentyna kojarzy mi się ze wspaniałą przygodą, w drugim pod względem wielkości kraju Ameryki Południowej. 
To słoneczny, z soczystą wołowiną, yerba mate i tangiem.
Dzieci dowiedziały się, że leży południu Ameryki Południowej i rozciąga się w prawie wszystkich strefach klimatycznych. Występują tu największe na świecie wodospady, góry Andy oraz najdalej wysunięte na południe miasto zamieszkałe przez ludzi. Są również pustynie, winnice oraz ocean.
Przedszkolaki uczyły się orientacji na globusie, wspólnie szukały ciekawostek dotyczących tego państwa.
Poznały, jakie zwierzęta tam mieszkają, jaką roślinność można spotkać właśnie tam. Dowiedziały się kim są graucho i jaki przygotować argentyńskie przysmaki, według oryginalnego przepisu- fugazettę.
Bawiły się w enchoque, czyli kulołapkę i z pomocą rodziców wykonały bohatera argentyńskiej bajki- Stefana Malutkiego.
Ze smakiem zjadły naszą przedszkolną fugazettę.


ŻEGNAJ ARGENTYNO!

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
ISLANDIA

Jak wygląda życie, z czego słynie i jak zaskakującą pogodę posiada kraj zwany Islandią przedszkolaki dowiedziały się na kolejnych warsztatach kulinarnych.
Podczas spotkania obejrzały zdjęcia z tej przepięknej wyspy. Poznały tradycje, klimat i zwierzęta ją zamieszkujące oraz wiele ciekawostek o tym państwie i jego mieszkańcach.
Usłyszały kilka ciekawych historii: o tym, że jest święto słodkiej bułeczki, a prezenty grzecznym dzieciom przynosi kot o imieniu Yule.
Na koniec spotkania przygotowane były słodkie pączki- odpowiednik Bollury (islandzkiej słodkiej bułeczki).

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-

AFRYKA


Tym razem wyruszyliśy w podróż na kontynent, zwany Czarnym Lądem.
Dzieci nauczyły się pokazywać Afrykę na mapie oraz globusie, dowiedziały się, czym jest Sahara, Nil.
Podczas naszej afrykańskiej przygody nie zabrakło nauki afrykańskiego pieśni SIMAMA KAA , zabaw przy wierszu "Murzynek Bambo". Dużym zainteresowaniem cieszył się oryginalny, afrykański bęben.
Dzieci poznały, jakie warunki klimatyczne panują na kontynencie afrykańskim, wygląd i specyfikę mieszkańców, charakterystyczne zwierzęta.
Dowiedziały się, jakie owoce rosną w Afryce, i jakie smakowite i zdrowe potrawy można z nich uzyskać.
Z pomocą rodziców przygotowywały sałatkę Królowej Saby z kuskusem.

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
INDIE


„Namaste – witajcie w Indiach”

Ponad tysiąc języków, dialektów i dwa miliony bogów, świat orientalnych dźwięków, kolorów i zapachów, najwyższe na świecie łańcuchy górskie, tropikalne wybrzeża, zabytki wielu epok, święte miasta, rzeki i krowy-
jednym słowem INDIE.
Przedszkolaki miały możliwość obejrzeć indyjskie stroje i nakrycia głowy, pobawić się hinduskimi zabawkami, przebrnąć test odwagi- przejść po macie fakira, polecieć na latającym dywanie, zapoznać się z zabawami: w rangoli, kabaddi - a wszystko , w towarzystwie misia Maju Dżi.
Maju Dzi smakował z dziećmi mango, pomógł wykonać wspaniałe, królewskie pawie. A na końcu razem z nimi przyrządził MANGO LASSi. 


ख़ुदा हाफ़िज़ khuda hāfiz

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
MAROKO

Magiczny świat zapachów, kolorów, smaków- po prostu MAROKO.
Kolejny kraj w naszej kulinarnej podróży oraz miasto Szefszawan, z którego pochodził  mały chłopiec Adbullah.
Dzieci dowiedziały się, jak spędza czas ich rówieśnik, do jakiego chodzi przedszkola, jakie ma obowiązki domowe.
Próbowały smakołyków polecanych przez chłopca - popularnych w Maroko daktyli.
Poznawały świat kolorów, zapachów poprzez przyprawy wschodu, znane w kuchni marokańskiej: szafran, koper, goździki, kolendrę, imbir, paprykę, kminek, pieprz, curry, kurkumę.
Z przypraw z pomocą rodziców powstały piękne obrazy zapachowe. Zapachy zwabiły dzina z lampy, który jednakowoż po namyśle odleciał na latającym dywanie w poszukiwaniu  Aladyna.
Następnie zabraliśmy się do przygotowania dania dnia.
Podstawą było ziarno sezamowe. Z niego powstała baza potrawy: tahini, a następnie deser chałwowy.


نتلقاو Do widzenia!

 

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
MEKSYK


Pikantne potrawy, kaktusy, kosmate pająki, opowieści o rdzennych mieszkańcach- Aztekach, sombrera i poncho, posadas, sjesta i piniata.
Oto krótka charakterystyka kraju październikowej podróży do egzotycznego i kolorowego Meksyku.
Do zabawy zachęcił je list od kolegi z Meksyku- Antonia.
Dzieci  zapoznały się z położeniem państwa  oraz  jego charakterem, a także cechami  tj. klimat, krajobrazy, kuchnia, roślinność, ubiór.
Poznały tradycyjną zabawę meksykańskich dzieci, w „Szewca Zapatero”.

Kierując się wskazówkami drugim liście  Antonia- rozbijały piniatę.
Zabawa polegała na  strąceniu specjalnie przygotowanej kuli wypełnionej słodyczami, których uczestnicy starali się zebrać  jak  najwięcej. Miały możliwość  zobaczyć,  meksykańskie  sombrero, naczynia, meksykańskie wyroby ludowe. Na koniec spróbowały tacos i własnoręcznie przygotowywały deser owocowy- „Meksyk na talerzu”.

Całość  uświetniło wspólne zdjęcie na tle meksykańskiej  flagi, a do domu otrzymały kolorowankę z piniatą.

 

 

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
USA

Kolejny rok kulinarnych podróży. Tym razem po krajach Świata.

W swoim pierwszym etapie "podróży" obraliśmy kierunek: Ameryka Północna, z supermocarstwem - USA. 
Dzieci poznały symbole tego kraju oraz jego rdzennych mieszkańców- Indian. Dodatkową atrakcją była zabawa w Indian i po raz pierwszy podróż nie tylko na mapie- ale i porównanie tego samego położenia kraju na globusie.
Utrwaleniem smaków Ameryki było oglądanie ilustracji w „ Kulinarnym  Atlasie Świata”- prowadzących w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników, roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata.
Kolejne rozdziały otwiera mapa polityczna, na której pokazane są najbardziej typowe produkty.
Dzieci  świetnie się bawiły, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
Podsumowaniem podróży do Stanów Zjednoczonych, było przygotowanie pysznych pancaces'ów dyniowych.
A jak smakowały? Warto spróbować!

 

Pancaces dyniowe:

• 1 jajko,
• 1/2 szklanki cukru,
• szczypta soli,
• 250g puree z dyni,
• 1,5-2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 szklanka mleka,
• 1,5 łyżki masła
• olej do smażenia
Produkty do dekoracji: cukier puder, konfitura, bita śmietana.

 

SMACZNEGO!

 

 

"Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków" finał europejskiej podróży kulinarnej

Dobiegły końca roczne zmagania ze smakami kulinarnymi Europy.

W tym czasie dzieci poznały wybrane, następujące kraje:
Polskę, Hiszpanię, Rosję, Szwecję i Norwegię, Czechy, Danię, Niemcy, Włochy, Wielką Brytanię i Francję.

Dziękuję wszystkim Rodzicom, którzy poświęcili tę odrobinę czasu dla wspólnych z dzieckiem zabaw kulinarnych- mamom i babciom:

Julii, Ali, Gabrysi, Natalki, Jowitki, Filipa S., Kingi, Stasia, Emilki, Oskara, Sabinki, Piotrusia, Weroniki, Dawida, Grzesia, Filipa G.
oraz innym, którzy współpracowali przy realizacji innowacji.
          
Dziękuję za zaangażowanie podczas przygotowywania produktów i potraw związanych z poznawanym krajem, za wspólną zabawę i  dyskusje.
Mam nadzieję, że wspólnie spędzone chwile okazały się bezcenne dla chłonnych umysłów małych przedszkolaków, a zdobyte w ten sposób wiadomości i umiejętności zaprocentują w wyrobionych zdolnościach czy ukształtowanych smakach kulinarnych.

Już teraz zapraszam do kontynuowania podróży kulinarnej, tym razem po krajach ŚWIATA
 w następnym roku-  2017/2018.

Wiesława Struska
autorka innowacji

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
FRANCJA

Ostatnim, jedenastym krajem europejskiej podróży kulinarnej, była FRANCJA.
Przedszkolaki poznały flagę Francji, słuchały francuską muzykę,dowiedziały się, że stolicą jest Paryż, zwiedzały interesujące miejsca np. Wieża Eiffla, Luwr, Wersal. Bardzo zainteresował je Disneyland w Paryżu.
Nauczyły się również kilku zwrotów po francusku oraz piosenki „Frere Jacques” (Panie Janie).
Rozwiązywały zagadki nt. Państw zwiedzanych w poprzednich miesiącach.

Z niedowierzaniem słuchały o przysmakach Francuzów. tj. żaby, ślimaki. Mimio to, z chęcią posmakowały różnych gatunków serów: wędzonego, z wasabi, chli, i innych.
Jako danie dnia przygotowywały z pomocą rodziców sałatkę francuską, której ważnym składnikiem były różne gatunki serów.

Smacznego - Bon appétit

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-

WIELKA BRYTANIA

W maju poznawaliśmy tradycję i kulturę Wielkiej Brytanii, która jest szczególnie bliska dzieciom, ze względu na naukę języka angielskiego w przedszkolu. Dzieci przy dźwiękach wesołej muzyki doleciały samolotem do Londynu.

Tam z misiem Paddigtonem i Kubusiem Puchatkiem odwiedziły Pałac Buckingham, Big Ben (dowiedziały się, że choć Big Ben wygląda jak wieża zegarowa, tak naprawdę mieści w sobie również dzwon). Zwiedziły London Bridge, obejrzały Stonehenge, czerwone budki telefoniczne i piętrowe autobusy.

Chętnie naśladowały figury woskowe w muzycznej zabawie ruchowej.

Kulinarnym tematem dnia, było przygotowanie typowego angielskiego deseru ETON MESS.

Goodbye za mięsiąc, w ostatniej kulinarnej podróży w tym roku.
Będzie nią Francja.

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
WŁOCHY

W ostatnim tygodniu kwietnia przedszkolaki wybrały się w podróż do słonecznej Italii.

Dzieci poznawały stolicę, flagę oraz najciekawsze zabytki i regiony Włoch, postaci Pinokia i czarownicy Befany, banknotów, książki kucharskiej z potrawami włoskimi.

Dzień obfitował w wiele atrakcji- na początku wszyscy uczestnicy zostali powitani przez mam Weronki po włosku: Buon giorno. Benvenuti tutti!

Dominowały zabawy badawcze, związane z odwiedzanymi kolejno miejscami: Wenecją( zabawy łódeczkami), Pizą( budowanie Krzywej Wieży), erupcją wulkanu Wezuwiusz.

Wszyscy z ciekawością wysłuchali  legendy o powstaniu Rzymu, braciach:Remulusie i Remusie.

Oczywiście clou spotkania było degustowanie smakołyków włoskiej kuchni, małych zapiekanych kanapeczek z mozzarellą.

Nie zabrakło wspaniałej włoskiej muzyki, począwszy od klasyki po współczesne włoskie przeboje.

Arrivederci bella Italia!

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-

NIEMCY

Kolejnym krajem, odwiedzanym w kulinarnej podróży po Europie, są nasi zachodni sąsiedzi-  Niemcy.

Zwiedzając Niemcy w towarzystwie pszczółki Maji, dzieci poznawały: symbole narodowe, zwroty w języku niemieckim, kulturę i kuchnię niemiecką(tradycyjne potrawy), słynne bajki, postaci, wynalazki.

Zaznaczyły na małej mapce „ Tu byliśmy” pobyt w Niemczech specjalnym znaczkiem.

Oglądały ilustracje najpopularniejszych zabytków, słuchały utworów muzycznych autorów światowej sławy. Odkrywały bohaterów bajek i baśni, wymieniały nazwy marek samochodów produkownych w Niemczech.

Utrwaleniem nabytych wiadomości, była zabawa ruchowa „ Fabryka Opla” i działania plastyczno- konstrukcyjne z jajek niespodzianek nt. „ Pszczółka Maja”.
Kulinarnym tematem dnia była tradycyjna potrawa, niemiecka sałatka ziemniaczana, która na zakończenie ze smakiem została skonsumowana, przez wszystkich uczestników kulinariów.

Auf Wiedersehen!

Zapraszamy w następną, kulinarną podróż- do słonecznej Italii.

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
DANIA

Nadszedł czas, aby powędrować do kraju, w którym narodziły się bajki słynnego bajkopisarza H. Ch. Andersena i znane dzieciom na całym świecie, klocki LEGO.Oczywiście chodzi o Danię.

Dzieci z uwagą słuchały ciekawostek o położeniu, budowlach, zwyczajach panujących z w tym kraju. Wskazywały na mapie Europy dotychczas odwiedzone w ramach innowacji kraje. Zaznaczyły na małej mapce „ Tu byliśmy” pobyt w tym kraju specjalnym znaczkiem.

W kulinarnej podróży posmakowaliśmy duńskiej czekolady i ciasteczek maślanych.
Na zakończenie przedszkolaki przeniosły się do Legolandu i w tym dniu bawiły się klockami lego, konstruując budowle wg własnego pomysłu lub wzoru na pudełku.

På gensyn!- Do zobaczenia!

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
CZECHY

Tym razem z wizytą zawitaliśmy u naszych południowych sąsiadów- Republice Czeskiej.

,,Spacerując turystycznym szlakiem” dzieci poznały miejsca, które warto zwiedzić w Czechach. Na naszej mapie „ Tu byliśmy” powstał kolejny punkcik, znaczący naszą obecność w danym kraju. Dzieci poznały podstawowe informacje o Czechach- wygląd flagi, położenie, język, bajki,  potrawy, popularne zwroty.

Wszystkim dobrze znane są  popularne czeskie bajki : "Przygody rozbójnika Rumcajsa", "Żwirek i Muchomorek", "Krecik", "Wodnik Szuwarek", "Makowa Panienka".

Nie mogło oczywiście zabraknąć zabaw z Krecikiem- konkurencja w układanie puzzli zafascynowała wszystkie dzieci. Tym bardziej, że czujnym okiem na rezultaty spoglądał nie kto inny, tylko sam...Krecik! W postaci maskotki. Dużo radości przyniosła zabawa „Wielka Pardubicka”. Dodatkową atrakcją była degustacja knedli i słodkich lentilek. Do domu towarzyszył dzieciom również Krecik w postaci kolorowanki.

Zapraszamy do kolejnego kraju- klocków LEGO i baśni H.CH. Andersena.

Na schledanou!

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
SZWECJA NORWEGIA

Do Szwecji i Norwegii wybraliśmy się zaprzęgiem z reniferów, Przewodził renifer Rudolf i jego pomocnicy. Jako danie pozwalające poznać smaki Skandynawii, wybraliśmy do przygotowania norweski pudding ryżowy. Przygotowanie Risgrynsgröt, nie obyło się bez niespodzianek.

Mianowicie po drodze spotkaliśmy psotne elfy, które aby przeszkodzić nam w kulinarnych podbojach krajów skandynawskich, pomieszały na tacy ryż z fasolą. Ale sprytne dzieciaki nawet z taką przedszkodą sprawnie poradziły sobie. 

Oczywiście nie zapomnieliśmy zaznaczyć na naszej mapie „ Tu byliśmy”-  kulinarnej podróży do Szwecji i Norwegii. Dzieci poznały podstawowe informacje o Szwecji i Norwegii- tj. wygląd flag, wynalazki przydatne ludzkości( zamek błyskawiczny, myszka do komputera, rozrusznik serca, krajalnica do sera, narty, inne), wikingowie, wygląd strojów mieszkańców, krajobrazu, dowiedziały się o pięknym święcie powszechnie obchodzonym  Lucia-Fest. Powstała piękna, wspólna praca plastyczna rodzic- dziecko: Renifer.
W tle cały czas cichutko towarzyszyła nam muzyka skandynawska.
Nagrodą za trudy dalekich podróży była konsumpcja puddingu z dodatkiem startej, gorzkiej czekolady, owoców i bakalii z życzeniami  po norwesku Velbekomme!

Zapraszamy na następne spotkanie, u naszych południowych sąsiadów- Czechów!

Dobranoc  (nor. God natt!)

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-

ROSJA

Rosja to  kolejny kraj, po którym dzieci podróżowały smakując wielozmysłowo: kulinarnie i poznawczo.

   Sala zajęć w tym dniu została ozdobiona przedmiotami symbolizującymi ten piękny kraj. Kolorowe „matrioszki”, wańki- wstańki,prawdziwy samowar, oryginalne stroje ludowe, rosyjska muzyka,  instrumenty, przepięknie wykonane hafty, waluta, ilustracje – to wszystko stanowiło dekorację całego "rosyjskiego  dnia”. Realizację tematykę rozpoczęto powitaniem w języku rosyjskim oraz przekazaniem podstawowych wiadomości o Rosji.

   Spacerując szlakiem turystycznym” uczestnicy poznali miejsca, które warto zwiedzić w Rosji. Dzieci zapoznały się z położeniem, stolicą, flagą, walutą dawną i dzisiejszą, obejrzały ilustracje przedstawiające najciekawsze budowle oraz zabytki tego kraju. 
Nie mogło oczywiście zabraknąć zabaw z popularnymi bajkami : Maszą i Miszą, Wilkiem i Zającem, zabawkami: matrioszką, wańką- wstańką.
Ale kwintesencją tematu dnia, było przygotowanie syrników i picie herbaty z samowara. Pyszności.

Ponieważ wszystkim bardzo smakowały syrniki, na prośbę uczestników podajemy recepturę:

Syrniki:
3 jajka, 250 gram twarogu półtłustego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sody, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, olej, .
Produkty do dekoracji: cukier puder, konfitura, bita śmietana.

Приятного аппетита!

„Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”-
HISZPANIA

Za nami kolejna podróż - starannie zaplanowana i wyczekiwana. Tym razem do słonecznej Hiszpanii. Jak Hiszpania- to historyczna corrida!

W podróży towarzyszył  nam Byczek Fernando i mamy nadzieję, że odkąd walki byków zostały zabronione – tak jemu jak i innym bykom uda się przeżyć wiele lat w spokoju wąchając  kwiatki...

Do poznawania kraju zachęcała nas muzyka, kolorowe ilustracje, podróż po mapie Europy, zabawa „Ciasto”. Zmęczeni wrażeniami, udaliśmy się do naszej „kuchni”, gdzie jedliśmy własnoręcznie przygotowane kanapeczki TAPAS.

W "podróży" bardzo przydała się znajomość hiszpańskiego, bo kilu słów nauczyliśmy się: Hola – Cześć, Buenos dias - Dzień dobry (przed południem), Por favor – Proszę, Gracias – Dziękuję, Hasta mañana - Do jutra, Adiós - Żegnaj / Cześć.
Szkoda, że podróż tak szybko dobiegła końca.

Hiszpania to naprawdę wspaniały kraj - do zwiedzania i wypoczynku.

Innowacja „Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”
- witamy w Polsce!


29 września odbyły się rozpoczynające podróż po Europie kulinarne spotkania warsztatowe, w ramach innowacji pedagogicznej „Kalejdoskop Smaków Przedszkolaków”. Zajęcia metodą projektów pozwalają dzieciom na odkrywanie nowych smaków, poznawanie baśni, bajek, legend, zabaw, flagi i najważniejszych budowli danego państwa. Uczestnictwo w nich umożliwia na zdobywanie wiedzy i kształtowanie umiejętności poprzez działanie, rozwija aktywność, samodzielność, kreatywność.

Nauczycielki Wiesia i Ania tym razem zaprosiły dzieci do odwiedzenia pierwszego kraju europejskiego- Polski.

Przedszkolaki z zainteresowaniem podróżowały po mapie Polski, rozpoznając umieszczone na niej zabytki, postaci z legend i bajek. Cieszyły się z zabawowej formy pieczenia ciasta. Poznały postaci ze znanych, polskich bajek: Bolka i Lolka, Koziołka Matołka, Reksia oraz bajek mniej znanych: Podróże Baltazara Gąbki. Przypomniały wygląd godła i flagi Polski. Z zainteresowaniem przyglądały się przekrojonemu jabłku przez lupę.

Kolejny etap obejmował praktyczne przygotowanie najbardziej znanego ciasta przez małych i dużych Polaków- szarlotki.

Była to co prawda szarlotka bardzo nietypowa- bo w szklanych pucharkach, ale wszystkim bardzo smakowała. Widać to po uśmiechniętych buziach dzieci i dorosłych.

Następna podróż odbędzie się do Hiszpanii. Zapraszamy!

2018 - mp35.czest.pl Onika.pl Strony WWW Częstochowa