Rok szkolny 2015/2016

Rok szkolny 2015/2016

JUBILEUSZ 70-LECIA PRZEDSZKOLA

 

Kart w kalendarzu ubyło niemało i lat 70 szybko zleciało,

lecz jest coś w życiu, co się nie zmienia – to najpiękniejsze przedszkolne wspomnienia.


                       Jubileusz 70- lecia działalności był niezwykłym wydarzeniem w życiu Przedszkola, niczym podróż sentymentalna po historii, która pozostanie w naszych wspomnieniach i sercach na zawsze.

                        Z okazji Jubileuszu 70-lecia Przedszkola składamy najserdeczniejsze życzenia sobie i wszystkim, którzy są współtwórcami osiągnięć pedagogicznych i sukcesów tego przedszkola, a poprzez swoją codzienną pracę oraz zaangażowanie czynią z niego miejsce przyjazne dzieciom. Życzymy, aby Przedszkole było tak radosne – jak dzieci, a atmosfera tu panująca sprzyjała twórczej i efektywnej zabawie, nauce oraz mądremu wychowaniu.

 

 

 

Warsztaty kulinarne Kuchenna Gama Smaków-„ Libretto jajka”


...Nasz stół wielkanocny
haftowany w kwiaty.
W borówkowej zieleni
listeczków skrzydlatych
lukrowana baba
rozpycha się na nim,
a przy babie-
mazurek w owce przybrany.
Palmy pachną jak łąka
w samym środku lata.
Siada mama przy stole,
a przy mnie- tata
I my...


Jajko jest wdzięcznym tematem do pracy z dziećmi.
Kolejne, marcowe warsztaty poświęcone zostały tematowi jajka w kilku postaciach- pisanki i jajek: przepiórczego, kaczego, gęsiego, strusiego, wydmuszek i i pysznych wypieków.
Inspiracją do tematu była „ Pisankowa Bajeczka”, z zainteresowaniem wysłuchana przez dzieci i rodziców.  Dzieci porównywały jaja i określały ich różnice i podobieństwa.
A następnie z ochotą przystąpiły z pomocą rodziców do realizacji zajączków, baranków i kurczątek z jajka.  Chętnie ozdabiały lukrem, polewą upieczone dzień wcześniej babki i baranka.
Każdy pomysł był ciekawy, co widać na zamieszczonych zdjęciach...
Ale nie był to koniec warsztatowych atrakcji!
Jak co roku grupową tradycją jest spotkanie w gronie rodzinnym przy wielkanocnym stole.
Do ucztowania skusiły nas nasze potrawy- babka, jajka, kiełbasa, baranek...
Niespodzianką był ugotowany w przedszkolnej kuchni żurek, na zakwasie zrobionym wspólnie z przedszkolakami.
Był przepyszny i bardzo szybko zniknął w brzuszkach dzieci i rodziców! Mniam!

Czego i Wam życzymy na Wielkanocnym Śniadaniu!


GRUPA II wraz z paniami: Wiesią, Danusią i Anią życzą wszystkim:

ZDROWYCH , RADOSNYCH ŚWIĄT, SMACZNEGO JAJKA I OBFITEGO DYNGUSA

 

Pieczemy babkę!

Nasz stół wielkanocny
Haftowany w kwiaty
W borówkowej zieleni
Listeczków skrzydlatych
Lukrowana baba
Rozpycha się na nim.
A przy babie mazurek w owoce przybrany.



Wielkanoc to święta radości i nadziei. Jest to również doskonała okazja do wspólnego biesiadowania przy rodzinnym stole.

Jako, że czujemy się w przedszkolu jak w wielkiej rodzinie, grupa II postanowiła przygotować przepyszną wielkanocną babkę udekorować ją i wspólnie zjeść! Babka z lukrem...mniam! nasza ulubiona!


Grupa II życzy wszystkim WESOŁEGO ALLELUJA!

 

JEDZIE WIELKANOC, JEDZIE WIEZIE ŻUR I ŚLEDZIE.
Kiełbasy zostawi i pobłogosławi.


Z Wielkanocą związanych jest wiele zwyczajów, obrzędów ludowych, min. pogrzeb żuru i śledzia.
Aby się przekonać, jak smakuje postny żurek, grupa II postanowiła zakisić własny żur.
Woda, mąka (ciekawe, czy wszyscy wiedzą, z jakiego rodzaju mąki kisimy żur?), czosnek i przyprawy. Dzieci starannie wymieszały składniki, nawet na dwa sposoby. Teraz kiśnie sobie w klasowym ciepełku.
Już czujemy zapach...
Teraz tylko czekamy na degustację...


"A my na te święta czekamy z tęsknotą. Będą baby, mazurki, zjemy je z ochotą."

I właśnie puchate baby, będą kolejnym etapem naszej podróży kulinarnej.
ZAPRASZAMY.

 

 

Uciekaj Zimo!


A Ty zimo uciekaj za górkę za las,
I nie marudź, nie zwlekaj
Już na wiosnę czas….


     I znów spadł śnieg.  Choć było niewiele, postanowiliśmy wykorzystać okazję i ulepiliśmy bałwana.
Dzieci z grupy II, z pomocą pań toczyły kule śniegowe, które osiągnęły wielkie rozmiary. Z nich właśnie powstał wspaniały bałwan, z węgielków oczy, nos z marchewki, miotłę z gałązek, a kapelusz z wiaderka…
Bardzo okazale wyglądał na naszym placu przedszkolnym.
Trochę szkoda było, kiedy za parę dni się roztopił, ale zabawa przy jego lepieniu była fantastyczna!
Bałwanek szybko zniknął, a dzieci miały okazję obserwować, jego topnienie w promieniach słońca. Trochę zrobiło się smutno…
Ale co tam - za rok znów spadnie śnieg!

 

 

Wizyta psa policjanta :)

17 lutego nasze przedszkole odwiedził pan policjant wraz ze swoim psem  Azem. Dzieci dowiedziały się, jak należy zachowywać się w obecności nieznajomego psa. 

 

TŁUSTY  CZWARTEK

4 lutego dzieci z gr.3-ciej wybrały się do MP 23 im. Jasia i Małgosi na Bal Walentynkowy połączony z Tłustym Czwartkiem. Wszystkim dzieciom pączki bardzo smakowały i czekają na następne zaproszenie. 

 

 

Zabawy zimowe...

Zima tego roku bardziej przypomina nam jesień- temperatury przeważnie są dodatnie, często pada deszcz i wieje wiatr.

Jednak pani Zima postanowiła nas odwiedzić, i sprawiła nam wielką radość. Śnieg co prawda szybko stopniał, ale wreszcie mogliśmy urządzić wesołe zabawy na śniegu i ulepić małego bałwana!
Było super…
 

 

Dzień Babci i Dziadka


Wiwat Babcia, wiwat Dziadek!!!
„Babci i dziadka, przyznać to trzeba, każdemu dziecku w życiu potrzeba.
Znana to para, bardzo kochana. Przez wszystkie dzieci jest szanowana.
No, a gdyby ich nie było, dzieciom trudno by się żyło.
Babcia i dziadek wciąż o nas dbają. Tak jak rodzice bardzo kochają.
Dają nam w życiu wiele radości. Nigdy nie szczędzą dla nas czułości”

W naszym przedszkolu odbyła się uroczystość, na którą przybyli szczególni goście. Świętowaliśmy, bowiem Dzień Babci i Dziadka.
Dziadkowie i babcie licznie przybyli do swoich wnuków. Każda z grup przygotowała część artystyczną.
Przedszkolaki wystąpiły z przedstawieniem jasełkowym, śpiewały piosenki, tańczyły i recytowały wierszyki. Goście byli poruszeni. W oczach niektórych, można było dostrzec łzę radości. Występy dzieci zostały nagrodzone gromkimi brawami. Kolejną niespodzianką były własnoręcznie wykonane przez dzieci upominki. Na koniec wszyscy rozkoszowali się pysznymi ciastami domowego wypieku. Spotkanie przebiegło w serdecznej atmosferze. I za rok znów się spotkamy z naszymi miłymi dziadkami.
Zapraszamy do
GALERII

Warsztaty kulinarne Kuchenna Gama Smaków
„Fantazja Jabłeczna”.

Kolejne kulinarne spotkanie rozpoczęliśmy od wspólnej zabawy przy piosence „Małe czerwone jabłuszko”.  Była ona wstępem do tematu przewodniego warsztatów- pysznego jabłuszkowego smakołyku.
Przedszkolaki od razu zabrały się ochoczo do pracy. Malutkie rączki z olbrzymim zapałem  wymieszały banany z serkiem waniliowym. W tym czasie dorośli przygotowali jabłuszkowe łódeczki, do napełnienia nadzieniem.   Pychotka!

.. a na koniec- karnawałowa niespodzianka! Były nią upieczone mini pączki, oczywiście przygotowane na miejscu, pod  czujnym okiem pani Ani i małych kucharzy, którzy mieli okazję obserwować działanie ręcznego miksera, podczas wyrabiania ciasta na pączki.
    
Sami zobaczcie, jak smakowicie wyglądały po upieczeniu!

Jak zwykle zamieszczamy przepis na jabłeczny deser:

Jabłuszkowy smakołyk
Składniki:
• 2 słodkie jabłka
• 2 łyżeczki miodu
• 1 mały banan
• 200 g serka waniliowego
• posypka czekoladowa do dekoracji
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.

Dzieci  i panie: Wiesia i Ania, życzą SMACZNEGO!
 

 

Warsztaty kulinarne Kuchenna Gama Smaków „Misterium Czekolady”.

W mroźną noc grudniową                           
Wśród śnieżnej zamieci
Para reniferów
Z nieba do nas leci
                                                                                  
Ciągną piękne sanie
W złocistym zaprzęgu
A w saniach Mikołaj
I worek prezentów.       
Tym razem dzieci zostały zaproszone do odbycia kulinarnej podróży, do mroźnej krainy, którą zamieszkuje Mikołaj i poszukiwania latających reniferów, ciągnących sanie Świętego Mikołaja.

Renifery były z papieru, były też i z czekolady. 
Wszystkim muffinkowe renifery bardzo smakowały. A oto przepis dla czekoladowych smakoszy:    
                     
Piernikowe muffinki renifery
Muffinki
- 1 ¾ szk. mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 1 szk. mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- sól
opcjonalnie
- 1-2 łyżki powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa
60 g masła
2 łyżki śmietany 30%
70 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej 70%
Do ozdobienia:
- biszkopty
- kolorowe draże
- precelki
-pisaki cukrowe
Do jednej miski wsypać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól, dokładnie je wymieszać.
W drugiej misce połączyć mokre składniki: do rozpuszczonego, przestudzonego masła dodać mleko, miód i jajka, również je połączyć.  Do ciasta można tez dodać powidła śliwkowe, ale nie jest to konieczne.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać ciasto, ale tylko chwilkę do połączenia składników suchych i mokrych, ciasto nie powinno być zbyt dobrze wymieszane, mogą być w nim grudki.

Ciasto wkładać do papilotek ułożonych w formie do pieczenia muffinek, mniej więcej do ¾ wysokości papilotki.

Muffinki piec w piekarniku w temp 190 st.c przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kiedy muffinki ostygną przygotować polewę: do rozpuszczonego masła  dodać śmietanę i połączyć je ze sobą, doprowadzić do wrzenia, następnie ściągnąć z ognia, wrzucić kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie miała aksamitną konsystencję. 
Teraz muffinki polać czekoladą i ozdobić. Buzia jest z małego biszkopta, oczy z kolorowych draży, rogi z precelków, buźki i źrenice malowane pisakiem cukrowym. Dzieci, panie: Wiesia i Ania, życzą SMACZNEGO!

Spotkanie ze Świętym Mikołajem

 

Warsztaty kulinarne

„ Dyniowa Rapsodia”.


„Przez tropiki, przez pustynię toczył zając wielką dynię,
toczył, toczył dynię w dół, pękła dynia mu na pół!

Pestki się z niej wysypały, więc je zbierał przez dzień cały.
Raz, dwa, trzy! Raz, dwa, trzy! Ile pestek zbierzesz ty?”


Tą wyliczanką rozpoczęto kolejne spotkania warsztatowe z cyklu  „Kuchenna Gama Smaków”- których tematem przewodnim była dynia.
W tym samym dniu dynia została w obecności dzieci obrana i pokrojona, a następnie poddana obróbce termicznej. Tak powstało dyniowe puree, które było bazą do skomponowania oryginalnej pasty do smarowania na pieczywo. Pasta bardzo smakowała, choć niektórzy na początku mieli obawy… pasta z dyni…???
Obawy udało się w końcu pokonać, a niespodzianką wieczoru było lanie wosku i wróżby andrzejkowe- wszak za 3 dni Andrzejki!

A oto przepis dla dyniowych łakomczuchów:
Dyniowo-orzechowe smarowidełko   składniki (4 porcje):

 

  • 300 g dyni, np. Hokkaido
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 10 g świeżego/suszonego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 i 1/2 łyżki posiekanych pestek dyni
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany kremowej
  • 1/2 łyżeczka curry w proszku
  • 2-3 pryśnięcia sosu tabasco/ ketchupu Pudliszki
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • sól , pieprz( do smaku)


Dynię obrać, przepołowić, usunąć pestki, miąższ posiekać w kostki, włożyć do garnka, pokropić sokiem z jabłek, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10- 15 min., zmiksować.
Imbir obrać, drobno zetrzeć, zmieszać z miodem, orzechami, śmietaną i dwiema łyżkami pestek z dyni. Smarowidło doprawić pikantnie solą, pieprzem, curry i tabasco/ ketchup, schłodzić ( najlepiej ok. godzinę) . Dla dzieci doprawiamy mniej pikantnie.
Smarować chleb, posypując posiekanymi pestkami z dyni , wedle życzenia przyozdobić plasterkami dyni.


Dzieci z II grupy, panie: Wiesia i Ania, życzą smacznego!

 

Pokochaj pluszowego misia.

Miś jest bardzo ważny dla każdego dziecka. Można go przytulić,  zwierzyć mu się z sekretów, albo wypłakać w futerko wszystkie żale. Misie kochają wszyscy- dorośli i dzieci.
W dniu 25 listopada wszystkie dzieci z naszego przedszkola uroczyście obchodziły Światowy Dzień Pluszowego Misia. W tym dniu również odbyło się podsumowanie przedszkolnego konkursu „ Mój ulubiony miś” i wręczenie laureatom nagród i dyplomów.
W naszym przedszkolu obchodzenie tego święta to już tradycja.

Tego dnia dzieci przychodzą do przedszkola ze swoimi ulubionymi i kochanymi  pluszakami.
Dzieci, opowiadały o swoich maskotkach, słuchały czytanych przez panie fragmentów książek o niedźwiadkach, bawiły się z misiami i tańczyły w rytm piosenki „Ty i ja- misie szare". Ten dzień wywołał  wiele uśmiechów i  radości. Nie tylko u dzieci.

 

 

Bajki Trzydziestolatków
Kultowe seriale i animacje lat 80. i 90.
Reksio, Miś Uszatek, Bolek i Lolek, czy Miś Coralgol, to bohaterowie bajek znani nawet współczesnemu pokoleniu dzieci.
Dlatego propozycja pójścia na wystawę czasową do Muzeum Częstochowskiego spotkała się z żywym odzewem wśród dzieci, a nawet ich rodziców.
Dzieci z grupy II pod opieką pań: Danusi, Wiesi i Ani obejrzały wystawione lalki filmowe, celuloidy i dekoracje z bajek animowanych, plakaty filmowe i bajkowe, przedmioty codziennego użytku z wizerunkami postaci animowanych, jak również sprzęt elektroniczny, który był jedynym dostępnym nośnikiem pozwalającym na obcowanie z tego rodzaju rozrywką.

 

 

Pociągi

Pociąg, pociąg!!!
Pociągi towarzyszą dzieciom z gr. II przy każdej okazji. Lubią patrzeć na przejeżdżające pociągi z okien sali zajęć, a z racji bliskości przejazdu kolejowego i Lokomotywowni Pozaklasowej Częstochowa, interesują się nimi permanentnie. Chcąc spełnić dziecięce marzenia, p. Wiesia i P. Ania zorganizowały dla dzieci wycieczkę na przejazd kolejowy, w celu obserwacji pociągów jak również oglądanie starej lokomotywy spalinowej, mieszczącej się nieopodal przedszkola.

Dzieci były nie tylko na wycieczce oglądając przejazd kolejowy i starą lokomotywę spalinową.
Tym razem ogromną niespodzianką, przygotowaną przez panie dla dzieci, okazała się dnia 6 listopada br. wycieczka, na Dworzec PKP Stradom.
Oczywiście główną atrakcją był pociąg… PENDOLINO.
Dzieci miały okazję króciutko porozmawiać z konduktorem PKP Intercity Premium, dowiedziały się , że pociąg mknie z prędkością 200 km/h, pokonując  róże trasy. Tym razem z Warszawy do Wrocławia.
Obserwowały przejazd pociągu towarowego, wysłuchały zapowiedzi przyjazdu następnych pociągów. W drodze powrotnej zobaczyły Muzeum Historii Kolei, mieszczące się w budynku dworca.
Niespodzianka udała się znakomicie, dzieci jeszcze długo wspominały atrakcje wycieczki, a głównym tematem popołudniowych zabaw w przedszkolu było…PENDOLINO!

 

Warsztaty kulinarne

Dnia 29 października 2015 r. odbyły się pierwsze w tym roku Warsztaty Kulinarne,  z cyklu „ Kuchenna Gama Smaków- Dolce Śliwka”.
Są to popołudniowe zajęcia z udziałem rodziców, kontynuowane już czwarty rok w naszym przedszkolu, na których dzieci i rodzice doświadczają wspólnej radości kucharzenia- gotowania, tworzenia, dzielenia się smakiem, doznawania wspólnej radości bycia razem.
Tym razem próbowana była receptura  p. Wiesi, na „Pralinki kukurydziane ze śliwką kalifornijską ”.

Doskonały przepis dla smakoszy słodkiego, oraz dla wszystkich rodziców, którzy chcą wspólnie z dziećmi radośnie i twórczo spędzić czas. Tak bardzo zasmakowały nam , które robiliśmy z panią  Wiesią i Anią w przedszkolu, że postanowiliśmy podzielić się przepisem z innymi.


Przepis: Pralinki kukurydziane ze śliwką kalifornijską

100g śliwek kalifornijskich, 70g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru, 30g migdałów prażonych,  ok 30-50ml wody, opcjonalnie - polewa czekoladowa ze 100g czekolady gorzkiej Wedla, 60g dobrego masła.
Śliwki kalifornijskie i migdały zblendować w malakserze do konsystencji kaszy. Dodać płatki kukurydziane i ponownie miksować. Pod koniec dodać nieco wody, po łyżce i powoli miksować, aż do uzyskania dość spójnej konsystencji. Masa powinna być nieco grudkowa, ale łatwo się sklejać. Dłońmi zwilżonymi wodą uformować niewielkie pralinki i przełożyć je do papilotów.

Pralinki w czekoladzie: czekoladę i masło rozpuść razem na parze lub w mikrofali 2 x 30sec. Oblewać pralinki czekoladą i odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia, potem przekładać do papilotek.
Dzieci i panie z Grupy II życzą wszystkim smacznego!

 

Dzień marchewki

W  grupowy Dzień Marchewki, 20 października 2015 r. , dzieci z gr. II  wspól­nie z p. Wiesią  i p. Anią pie­kły cia­sto mar­chew­kowe oraz wyciskały sok marchewkowy. Ciasto marchewkowe –  zdrowe, bardzo smaczne i samodzielnie przyrządzone, a sok palce lizać!
Dzieci do­wie­działy się, ja­kie skład­niki spo­żyw­cze po­trzebne są do upie­cze­nia cia­sta. Mo­gły je obej­rzeć, po­wą­chać, do­tknąć, a nie­któ­rych na­wet spró­bo­wać. Pie­cze­nie cia­sta było pod­su­mo­wa­niem ty­go­dnia po­świę­co­nego tematyce warzyw  i owoców. Przedszkolaki próbowały trzeć na tarce marchew, prze­sie­wały mąkę, do­da­wały skład­niki, pró­bo­wały cia­sta i na­kła­dały je do formy. Dzieci były nie­zwy­kle chętne do po­mocy i za­cie­ka­wione pro­ce­sem two­rze­nia cia­sta. Następnie zapoznały się z działaniem sokowirówki- uczestniczyły w procesie wyrabiania soku z marchewki, łączenia go z jabłkiem. Sok bardzo wszystkim smakował, a jeszcze bardziej ciasto marchewkowe, zjedzone z wielkim apetytem!

 

Szkoła muzyczna

13 października dzieci z grupy 3 - ciej, 4- tej i 5- tej były z wizytą w szkole muzycznej gdzie mogły posłuchać koncertu oraz spróbować swoich sił grając na instrumentach strunowych

 

Piknik grupy II i III

 

Zdrowo jemy i rośniemy!

Pierwszy tydzień października w grupie II miał smak owoców. Przez cały tydzień dzieci oglądały, dotykały, delektowały się smakiem i aromatem, porównywały wygląd w całości i w przekroju owocu.  Nie zabrakło ciekawych prac związanych z tą tematyką.
Frapującym zadaniem było przygotowanie pysznych owocowych szaszłyków, niezwykle zdrowej i smacznej przekąski, własnoręcznie wykonanych przetworów- kompotów z jabłek, gruszek i śliwek, jak również sałatki owocowej. Zarówno szaszłyki jak i sałatka bardzo dzieciom smakowała.

 

Przybliżając dzieciom tematykę związaną z bezpiecznym poruszaniem się po drodze grupa II dnia 30 września 2015 r., odwiedziła skrzyżowanie i rondo.
W odblaskowych kamizelkach, w wyznaczonych miejscach, przechodząc na sygnalizacji świetlnej, dzieci uczyły się jak prawidłowo i bezpiecznie być uczestnikiem ruchu drogowego.

 

"Pożegnanie lata" - zajęcia integracyjne w grupie I

 

Na straganie w dzień targowy takie toczą się rozmowy. .. czyli wizyta przedszkolaków z grupy 3-ciej na straganie owocowo-warzywnym.

 

24 września w naszym przedszkolu obchodzony był „Dzień Śliwki”. Celem naszego święta było promowanie zdrowej żywności i owoców sezonowych, poznanie przetworów, które można wykonać ze śliwek oraz to co najważniejsze – dobra zabawa.

Śliwki były obecne w przedszkolu od samego rana, w postaci przyniesionych przez dzieci owoców i przetworów w słoiczkach. Na tę okazję dzieci i dorośli ubrali się w barwę śliwek- na fioletowo.

Odbyły się wspólne zajęcia grup: I, II i V, były wiersze, zabawy i piosenki o owocach, prace plastyczne oraz degustacja śliwek, która cieszyła się ogromnym powodzeniem.

Wiadomo, że to co znamy i polubimy- smakuje najlepiej!  

Bardzo dziękujemy Rodzicom za zaangażowanie w ,,śliwkowy dzień”, przygotowanie strojów i przyniesienie śliwek

 

 

W środę 23 września dzieci z grupy 3 - ciej i 4- tej świętowały Dzień Przedszkolaka w Hali Polonia. Tego dnia nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego Przedszkolak Europejczykiem oraz wspólne tańce i zabawy z żywą muzyką w tle:-)

 

Zdjęcia ze spaceru grupy 3-ciej : zwiedzanie okolicy przedszkola, przestrzeganie zasad ruchu drogowego i zwiedzanie dworca PKS

2020 - mp35.czest.pl Onika.pl Strony WWW Częstochowa